Η Ιστορία

Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΑ ιδρύθηκε το 1923 στην Κωνσταντινούπολη, αν και προϋπήρχε με διαφορετικές επωνυμίες, όπως «ΕΡΜΗΣ», «ΠΕΡΑ ΚΛΟΥΠ» κλπ., στην περίφημη περιοχή του Πέραν.

 Ως ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία της ομογένειας της Βασιλεύουσας, ανάπτυξε υποδειγματική αθλητική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα.

Αργότερα, με τη σταδιακή διαρροή του ελληνικού στοιχείου από την Πόλη,  εξαιτίας των διαδοχικών διώξεων των τουρκικών Αρχών, επανιδρύθηκε  το 1973 στην Αθήνα και το 1977 στη Θεσσαλονίκη από Περαιώτες που εγκαταστάθηκαν στις πόλεις αυτές,  όπως άλλωστε έγινε παλαιότερα με την ΑΕΚ στην Αθήνα και τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

Ο Α. Σ. ΠΕΡΑ, αν και αποδυναμωμένος, συνεχίζει ακόμη και σήμερα τη δράση του στη γενέτειρα, για εθνικούς κυρίως λόγους.  Στη μακρόχρονη εντυπωσιακή αθλητική του παρουσία στην Τουρκία, παρά το όχι και τόσο «φιλικό» περιβάλλον, οι ομάδες του κατέκτησαν πολλά πρωταθλήματα, ενώ οι αθλητές του αναδείχθηκαν πρωταθλητές και κατέρριψαν πολλά ρεκόρ Τουρκίας.

Επιπλέον, όπως συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα ιδρύματα της διασποράς, ήταν ιδιαίτερα σημαντική η προσφορά του Α. Σ. ΠΕΡΑ στο θέατρο, τα γράμματα, τη μουσική και γενικά στην κοινωνική ζωή της Πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης του συλλόγου, με τη συμμετοχή στο Δ.Σ.  νέων ανθρώπων.