fbpx

ΣΚΑΚΙ

Στρατηγική + Σκέψη

Είναι αμέτρητες οι έρευνες που δείχνουν ότι το σκάκι, όταν διδάσκεται σε μικρά παιδιά, βελτιώνει σημαντικά τις γνωστικές αλλά και τις συμπεριφορικές τους ικανότητες. Είναι επίσης εμφανής, πλέον, η αγάπη αρκετών Ελλήνων για το σκάκι. Το μεγάλο άλμα έγινε με την Σκακιστική Ολυμπιάδα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1984.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΚΑΚΙ
Για πολλούς, το σκάκι θεωρείται απλώς ένα επιτραπέζιο ψυχαγωγικό παιχνίδι. Άλλοι θεωρούν ότι το σκάκι είναι άθλημα. Έχει σαφείς κανόνες, ένταση και άγχος στους αγώνες. Πολλοί θεωρούν ότι το σκάκι είναι μία ολόκληρη τέχνη, γιατί μια όμορφη παρτίδα είναι μία δημιουργία που θέλει φαντασία. Άλλοι πιστεύουν ότι το σκάκι είναι επιστήμη, επειδή ο αγωνιστής σκακιστής μελετά πολύ. Για κάθε παρτίδα, κάνει μία επιστημονική ανάλυση και διερεύνηση της κάθε θέσης και ψάχνει να βρει που είναι η αλήθεια, ποιος από τους δύο θα κερδίσει. Στην πραγματικότητα όμως, το σκάκι είναι κάτι παραπάνω, είναι όλα αυτά μαζί. Το σκάκι είναι τρόπος ζωής.
TMHMATA

Τμήμα Αρχαρίων

 

Στο τμήμα διδάσκονται όλες οι βασικές κινήσεις και τεχνικές. Τα παιδιά μπαίνουν στο πνεύμα του ευ αγωνίζεσθε και ενστερνίζονται τις αξίες του αθλητισμού. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, διοργανώνονται εσωτερικά τουρνουά αλλά και φιλικοί αγώνες με ακαδημίες άλλων συλλόγων. Προπονητής είναι ο Γιώργος Θέμελης.

 

                                                      

Τμήμα Προχωρημένων

 

Στο τμήμα γίνεται εμβάθυνση στο τακτικό και στρατηγικό παιχνίδι, στο άνοιγμα και στο φινάλε. Η προσωπική επαφή με το κάθε παιδί και η ανάλυση των παρτίδων του από τα τουρνουά δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την γρήγορη πρόοδό του. Προπονήτρια είναι η 4 φορές πρωταθλήτρια Ελλάδος Νεανίδων Φωτεινή Παμπάλου.

Κύκλος Σεμιναρίων για Eνηλίκους

Στα σεμινάρια ενηλίκων αναλύονται τακτικές και στρατηγικές θέσεις, διδάσκονται σε βάθος τα ανοίγματα και τα φινάλε, γίνεται επίλυση απλών και σύνθετων προβλημάτων. Η παρουσίαση παρτίδων μεγάλων παικτών έχει μεγάλη διδακτική αξία. Η ανάλυση παρτίδων των διδασκόμενων από την συμμετοχή τους σε τουρνουά βοηθάει στην προοδευτική τους κατάρτιση σε μικρό χρονικό διάστημα.

 

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΣΚΑΚΙ
Εκτός από την απόκτηση καινούργιων φίλων, την ψυχαγωγία του στον ελεύθερο χρόνο, αλλά και την πνευματική άσκηση, το σκάκι μπορεί να βοηθήσει και στην καθημερινότητα του παιδιού. Με το σκάκι μαθαίνει να βάζει στόχους, να βρίσκει τρόπους για να τους πετύχει, να είναι οργανωτικό, μεθοδικό, να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεών του, να είναι ήρεμο, συγκεντρωμένο, αποφασιστικό, να μην ενεργεί επιπόλαια, να είναι αντικειμενικό, ομαδικό, να αποδέχεται την ήττα, να στηρίζεται στις δυνάμεις του.

Επίσης, το σκάκι καλλιεργεί τη φαντασία, βελτιώνει τις μνημονικές ικανότητες, αναπτύσσει τον τρόπο σκέψης και απορροφά μέρος από την επιθετικότητα. Το σκάκι λειτουργεί με οργάνωση και φαντασία. Όλοι οι καλοί σκακιστές κάτω των 18 ετών είναι και άριστοι μαθητές. Είναι μύθος ότι το σκάκι στερεί χρόνο από το σχολείο και το διάβασμα, ότι τα δύο δεν συνδυάζονται. Αντιθέτως το σκάκι βοηθάει στα μαθήματα.

ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ
Τα νήπια είναι μία καλή ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί το σκάκι. Είναι μύθος ότι το σκάκι είναι μόνο για τους ”έξυπνους”. Το σκάκι αλλάζει τον τρόπο σκέψης των παιδιών, ενώ παράλληλα τα βοηθά στην κοινωνικοποίησή τους (ταξίδια για τουρνουά, δεσμοί με παιδιά σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη).