fbpx

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Παιχνίδι + Κίνηση + Ρυθμός

Ανακάλυψε το Τμήμα της Αθλητικής Προσχολικής Αγωγής.

Στην προσχολική ηλικία τα παιδιά θα πρέπει να βιώσουν εμπειρίες τέτοιες, που θα τα βοηθήσουν να αναπτύξουν μια ευρεία κινητική βάση και να αγαπήσουν την κίνηση, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για την συμμετοχή  τους στον αθλητισμό και για την υιοθέτηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής.

ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Για όσους είναι γύρω στα 30 θυμούνται ότι από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, αλλά και τις ήπιες μέρες του χειμώνα οι γειτονιές γέμιζαν παιδιά που έπαιζαν ”κυνηγητό”, ”κρυφτό”, ”τζαμί”, ”κλέφτες και αστυνόμους”…

 

Σήμερα
r

Οι μετακινήσεις γίνονται στη συντριπτική πλειοψηφία με αυτοκίνητο.

r
Λόγω της εγκληματικότητας, η ανησυχία των γονιών κρατάει τα παιδιά στο σπίτι, τα οποία αναλώνονται στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και στην τηλεόραση.
r
Τα παιδιά θύματα του σύγχρονου τρόπου ζωής κινούνται λιγότερο από όσο θα έπρεπε με αναπόφευκτες συνέπειες για την υγεία τους.
Ανησυχητικά Ευρήματα
Παχυσαρκία: Τα παχύσαρκα παιδιά εξελίσσονται σε παχύσαρκους ενήλικες που υποφέρουν από καρδιαγγειακά, γαστρεντερικά, ενδοκρινολογικά και ορθοπεδικά προβλήματα.
Απώλεια ευκαιριών για εξερεύνηση: Τα παιδιά αναπτύσσονται κινητικά, γνωστικά και συναισθηματικά. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια καθηλώνουν πνευματικά και σωματικά τα παιδιά για ώρες με αποτέλεσμα την δραματική μείωση των άμεσων σωματικών αισθητηριακών εμπειριών όσο και της ενεργητικής ανακάλυψης του κόσμου, περιορίζοντας την ολόπλευρη και ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών με ανεπιθύμητες καταστάσεις και όπως προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχοσωματικές ασθένειες
ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΔΕΞΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η Προσχολική ηλικία θεωρείται πολύ σημαντική για την κινητική ανάπτυξη. Οι κινητικές δεξιότητες δεν αναπτύσσονται αυτόματα ούτε μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι.

To παιχνίδι και η κίνηση είναι ιδιαίτερα σημαντικά στην καθημερινότητα των παιδιών και ως εκ τούτου η αναγνώρισή τους από τους συνομήλικους συνδέεται άμεσα με τις κινητικές τους ικανότητες. Καλό λοιπόν  θα ήταν να αναλογιστούμε την  επίδραση των κινητικών δραστηριοτήτων στα παιδιά τα οποία έχουν κινητικές αδυναμίες.

Συχνές αποτυχίες ενέχουν τον κίνδυνο να δημιουργήσει το παιδί μια αρνητική αντίληψη για το άτομό του. Ένα παιδί που θεωρείται από τους συνομήλικους του ή και από τους ενήλικες αδέξιο ή άχρηστο και από το οποίο δεν περιμένει κανείς να έχει κάποια ικανότητα νιώθει τελικά αποτυχημένο. Κάποια από αυτά τα παιδιά αντιδρούν με απελπισία και υποχώρηση, ενώ άλλα οδηγούνται στο bullying. To χειρότερο όμως είναι πως οι αρνητικές κινητικές εμπειρίες μεταφέρονται εύκολα και σε άλλους τομείς της ζωής των παιδιών

ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η προσχολική ηλικία θεωρείται ως μια ευαίσθητη περίοδος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η κίνηση παίζει σημαντικό ρόλο καθώς αποτελεί το μέσο για να γνωρίσουν τα παιδιά τον κόσμο γύρω του. Η ποσότητα και η ποιότητα των κινητικών εμπειριών που βιώνει ένα παιδί στην ηλικία αυτή, οδηγούν στην αύξηση του εγκεφάλου και της πολυπλοκότητά του. Η φυσική δραστηριότητα είναι μια φθηνή θεραπεία με σημαντικές προληπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες για την γνωστική λειτουργία και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Στην παιδική ηλικία τίθενται οι βάσεις της κοινωνικής συμπεριφοράς οι οποίες επηρεάζουν την ένταξη του παιδιού στο κοινωνικό περιβάλλον. Οι κινητικές δραστηριότητες συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί απαιτούν από τα παιδιά να αναλάβουν ρόλους, να αντιπαρατεθούν και να λύσουν διαμάχες, να αναγνωρίσουν και να σεβαστούν τους κανόνες του παιχνιδιού. Έτσι κατανοούν τους βασικούς κανόνες της κοινωνικής συμπεριφοράς.
ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΓΟΝΕΩΝ

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, τα προγράμματα κινητικών δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε μικρά παιδιά αντιμετωπίζονται από πολλούς γονείς περισσότερο σαν μια ευχάριστη απασχόληση, παρά σαν ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένο περιεχόμενο και στόχους.

Βάλε σήμερα τις σωστές βάσεις στο παιδί σου ώστε να αγαπήσει την κίνηση, για μια ισορροπημένη ανάπτυξη και έναν υγιή και δραστήριο τρόπο ζωής. Η δια βίου άσκηση αρχίζει στην προσχολική ηλικία και έχει σημαντικές προληπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Επικοινωνία

Αφήστε το όνομα και το email σας παρακάτω και γράψτε αυτό που ψάχνετε στο κουτί μηνύματος.

Ή καλέστε μας στο 231 304 1359.

15 + 12 =

PERA SPORTS N FITNESS CLUB

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΑ

SPORTS N' FITNESS CLUB

Στεφάνου Νούκα 3, 54250

Χαριλάου, Θεσσαλονίκη

231 304 1359

asperathess@yahoo.gr